Θηλασμός: Ενα υπέροχο ξεκίνημα για την ανάπτυξη του δεσμού μητέρας-παιδιού

Ενα υπέροχο ξεκίνημα για την ανάπτυξη του δεσμού μητέρας-παιδιού. Το ταξίδι του θηλασμού, μοιάζει σαν ένα ταξίδι σε ένα εξωτικό και μαγικό μέρος.
 Έχεις ακούσει πολλούς να μιλούν για αυτό..κάποιοι έχουν πάει και έχουν περάσει πολύ όμορφα και μαγικά, κάποιοι άλλοι έχουν ξεκινήσει για εκεί, αλλά κάπου στην πορεία χάθηκαν και τα παράτησαν και γύρισαν πίσω, ενώ άλλοι δεν πήγαν καν. Έχοντας ακούσει όλες αυτές τις εμπειρίες θέλεις κι εσύ πολύ να επισκεφτείς αυτό το εξωτικό μέρος, αλλά φοβάσαι…μήπως χαθείς, μήπως δεν τα καταφέρεις και γυρίσεις πίσω;; Όμως σκέφτεσαι ότι αξίζει να το ξεκινήσεις αυτό το ταξίδι!


Ξεκινώντας λοιπόν αυτό το ταξίδι με την κατάλληλη ενημέρωση και καθοδήγηση που κάθε νέα μανούλα δικαιούται να έχει, της δίνεται η ευκαιρία να βιώσει πρωτόγνωρα συναισθήματα και να βάλει τις βάσεις για να μεγαλώσει ένα σωματικά και ψυχολογικά ισορροπημένο παιδί. Κατά τον θηλασμό, εκκρίνεται η ορμόνη της “αγάπης”, η ωκυτοκίνη. 
Η ωκυτοκίνη μειώνει το άγχος στη μητέρα, μειώνει την αρτηριακή της πίεση και τα επίπεδα κορτιζόλης (ορμόνη του στρές) στο αίμα της. Η ωκυτοκίνη έχει βρεθεί ότι παράγεται και στο ίδιο το σώμα του βρέφους κατά τη διάρκεια του θηλασμού και το μωρό χαλαρώνει μετά το θηλασμό. Ακόμα η ορμόνη ανευρίσκεται και μέσα στο ίδιο το μητρικό γάλα, ενισχύοντας τα αισθήματα ηρεμίας και παρηγοριάς στο μωρό (Lee, et al., 2009). Για να επανέλθουν οι ορμόνες της μητέρας στα φυσιολογικά τους επίπεδα, χρειάζεται ένα χρονικό διάστημα μετά τον τοκετό, γι’ αυτό είναι απαραίτητη η στήριξη της νέας μητέρας από το περιβάλλον της και κυρίως από τον σύντροφο της, ώστε να μπορέσει να εδραίωσει το θηλασμό και να καταφέρει να νιώσει όλα τα ευχάριστα συναισθήματα που έπονται του ερχομού του νέου μέλους της οικογένειας!
Η απεριόριστη αγκαλιά είναι ένα από τα πρωταρχικά στοιχεία για να πάει καλά το ταξίδι μας! “Έμαθε στην αγκαλιά…”: μια φράση που την ακούμε από πολλούς της γενιάς των γονιών μας, αλλά δυστυχώς είναι μια νοοτροπία που διαιωνίζεται και στη δική μας γενιά! Θέλουμε τα παιδάκια μας κουρδιστά ρομποτάκια…να γελάνε συνεχώς, να κάθονται όπου τα βάλεις αμίλητα για να μη μας ενοχλούν και παράλληλα να μας αναγνωρίζουν και να χτίσουν μια καλή σχέση μαζί μας!! Όταν λέμε ότι “μαθαίνω” κάτι, αναφερόμαστε σε ένα γνωστικό αντικείμενο, μια γνώση που αποκτούμε. Η αγκαλιά δεν ανήκει στα γνωστικά αντικείμενα, καθώς εμπερικλείει συναισθήματα, δοτικότητα, τρυφερότητα και πολύ αγάπη. Με την αγκαλιά εκλείονται οι ορμόνες της ευτυχίας οι ενδορφίνες και η ωκυτοκίνη, τα οποία αποτελούν τα φυσικά παυσίπονα του οργανισμού. Τελευταία μάλιστα,  μελετάται ο ρόλος της ωκυτοκίνης ως θεραπευτικό μέσο σε προβλήματα όπως οι αισθητικές διαταραχές, ο πόνος, ο οστικός μεταβολισμός, η στυτική δυσλειτουργία, ο διαβήτης, οι ψυχικές διαταραχές και ο αυτισμός. Συνεπώς η αγκαλιά είναι κάτι το ευεργετικό και πρέπει να δίνεται απλόχερα, καθώς οι ευεργετικές της επιδράσεις της είναι πολλαπλές!!!
Ξεκινώντας λοιπόν το ταξίδι προς τη μαγική χώρα της μητρότητας και του θηλασμού, είναι πολύ βασικό να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες του παιδιού μας και να ακολουθούμε το ένστικτο μας. Τα παίρνουμε αγκαλιά και προσπαθώντας να χαλαρώσουμε κι εμείς μαζί τους, σπάμε τον φαύλο κύκλο του στρες  μεγαλώνοντας ευτυχισμένα και γεμάτα από αγάπη παιδιά!

Κρητικού Μαρίνα
Ψυχολόγος Υγείας/ Συστημική-Οικογενειακή Σύμβουλος
marina.kritikou@yahoo.com
http://kritikou-healthpsy.gr

 

 

5ος Πανελλαδικός Δημόσιος Ταυτόχρονος Θηλασμός



Κυριακή 2 Νοεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι!

Στα πλαίσια του εορτασμού της Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού, 1-7 Νοεμβρίου 2014, το Εθελοντικό Δίκτυο των Ομάδων Υποστήριξης Θηλασμού και Μητρότητας, διοργανώνει μια εκδήλωση-γιορτή για τον μητρικό θηλασμό!

Μητέρες σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας συμμετέχουμε και φέτος για Πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, στον Πανελλαδικό Δημόσιο Ταυτόχρονο Θηλασμό, που έχει ως σκοπό την προώθηση, την υποστήριξη και την ενημέρωση, όχι μόνο ως λέξεις σε ένα φυλλάδιο ή σε μια ομιλία, αλλά εμπράκτως ως εικόνα και παρουσία.

Σε αυτήν την γιορτή συμμετέχουν οι περισσότερες ομάδες του Δικτύου Ομάδων Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού που βρίσκονται σε όλες τις μεγάλες πόλεις και νομούς της Ελλάδας, οι οποίες φέτος θα ξεπεράσουν τις 45!
Όλες οι ομάδες που ανήκουν στο Δίκτυο λειτουργούν εθελοντικά με σκοπό την «από μητέρα προς μητέρα» προώθηση, υποστήριξη, ενημέρωση, ενθάρρυνση και ανταλλαγή πληροφοριών, σχετικά με το μητρικό θηλασμό.


«Ημίγυμνες ψυχοπαθείς, σταματήστε να θηλάζετε δημοσίως!»

 «Πρέπει να σταματήσουμε αυτές τις τρελές ημίγυμνες ψυχοπαθείς που ταΐζουν τα παιδιά τους δημοσίως» Σε μια κοινωνία υπερσεξουαλική και ηδονιστική ακόμα μας σοκάρει η θέα της μαμάς που θηλάζει

 

Το παρακάτω κείμενο δημοσιεύτηκε στο μπλογκ του Ματ Γουόλς, ενός 27χρονου μπλόγκερ, ραδιοφωνικού παραγωγού, συζύγου και πατέρα 2 παιδιών.
Στο κείμενό του ο Γουόλς, αναρωτιέται γιατί ενώ ζούμε σε μια κοινωνία υπερσεξουαλική και απροκάλυπτα ηδονιστική, μας σοκάρει η θέα μιας γυναίκας που αποκαλύπτει ένα μέρος του στήθους της για να ταΐσει το μωρό της σε κάποιο δημόσιο χώρο.
Υπερβολικό ή όχι, το κείμενό του περνάει ένα ισχυρό μήνυμα: Οι γυναίκες που θηλάζουν δημοσίως δεν είναι ούτε τρελές, ούτε ψυχοπαθείς. Απλά κάνουν αυτό για το οποίο τις προόρισε ο Θεός. Και επιτέλους, ο θηλασμός δεν είναι σεξουαλική και προκλητική πράξη!
Ενώ περνάμε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας σαν να ζούμε στα Σόδομα και τα Γόμορρα, μετατρεπόμαστε σε σεμνότυφους Βικτωριανούς, αν δούμε μια γυναίκα να ταΐζει το παιδί της μπροστά σε άλλους
Διαβάστε το κείμενο.
«Πρέπει να σταματήσουμε αυτές τις τρελές ημίγυμνες ψυχοπαθείς από το να ταΐζουν τα παιδιά τους μπροστά σε άλλους!»
«Τι στο καλό πάει στραβά με εμάς; Έχουμε μετατρέψει το πορνό σε μια βιομηχανία δισεκατομμυρίων, χρησιμοποιούμε το σεξ παντού, από τις διαφημίσεις fast food μέχρι τις οικογενειακές τηλεοπτικές εκπομπές, επιτρέπουμε στις κόρες μας να εξιδανικεύουν έφηβες ποπ σταρ που ντύνονται σαν πόρνες και τραγουδούν για την πορνεία. Εχουμε μια κουλτούρα που είναι ανεκτική, υπερ σεξουαλική και απροκάλυπτα ηδονιστική, αλλά, παρόλα αυτά, ο θηλασμός είναι κάπως... προσβλητικός για εμάς. Μάλλον υποφέρουμε από μια ειδική μορφή παράνοιας, τόσο μοναδική ώστε να χρειάζεται ειδική ονομασία: Προοδευτικός πουριτανισμός. Ενώ περνάμε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας σαν να ζούμε στα Σόδομα και τα Γόμορρα, μετατρεπόμαστε σε σεμνότυφους Βικτωριανούς, αν δούμε μια γυναίκα να ταΐζει το παιδί της μπροστά σε άλλους ανθρώπους.
Δεν υπάρχει κανένα νόημα σ' αυτό.
Εχω διαβάσει διάφορες ιστορίες για γυναίκες που ασχολούνται με τη «διαμάχη» γύρω από τον δημόσιο θηλασμό. Μια γυναίκα στο Τέξας δέχτηκε επίπληξη από το προσωπικό ενός κέντρου, όταν θήλασε το μωρό της δημόσια, ενώ παρακολουθούσε τα μαθήματα χορού της μεγαλύτερης κόρης της. Της μίλησαν για «ευπρέπεια».
Ο θηλασμός δεν είναι σεξουαλική και προκλητική πράξη. Αν το βλέπετε με αυτόν τον τρόπο, έχετε πρόβλημα. Σοβαρό πρόβλημα.
Σε μια πτήση της American Airlines,μια αεροσυνοδός πρόσβαλε μια μητέρα η οποία θήλαζε διακριτικά το μωρό της στο αεροπλάνο. Υποθέτω ότι θα της πρότεινε να ταΐσει το παιδί της μέσα στην τουαλέτα του αεροπλάνου, όπου οι επιβάτες αφοδεύουν, αφού είναι το ίδιο ακριβώς πράγμα.
Εδώ είναι μερικές σκέψεις μου για το θέμα του θηλασμού:
1. Ο θηλασμός δεν είναι σεξουαλική και προκλητική πράξη. Αν το βλέπετε με αυτόν τον τρόπο, έχετε πρόβλημα. Σοβαρό πρόβλημα. Και θα πρέπει να δείτε κάποιον ειδικό. Κάποιος μου είπε σήμερα ότι οι γυναίκες δεν θα πρέπει να ταΐζουν τα παιδιά τους δημόσια για τον ίδιο λόγο που δεν θα πρέπει να «συλλαμβάνουν» τα παιδιά τους δημόσια. Δηλαδή συγκρίνει τον θηλασμό με το σεξ. Εχει πρόβλημα. Σοβαρό πρόβλημα.
Ποτέ δεν είδα νεαρή μητέρα να βγάζει ένα όπλο και να φωνάζει: «Θα με δείτε να θηλάζω ή θα σας τινάξω τα μυαλά στον αέρα! Κοιτάξτε ή θα πεθάνετε!
2. Έχω συναντήσει πολλές μητέρες που θηλάζουν δημοσίως. Ούτε μία φορά - ΟΥΤΕ ΜΙΑ – δεν έσκισαν τη μπλούζα τους και έτρεξαν στο πλήθος ουρλιάζοντας: «Κοιτάξτε με! Κοιτάξτε εδώ! Θηλάζω!» Δεν έχω δει ποτέ να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Και είμαι πρόθυμος να στοιχηματίσω ότι δεν έχει συμβεί ποτέ στην ιστορία του σύμπαντος. Επίσης, ποτέ δεν είδα νεαρή μητέρα να βγάζει ένα όπλο και να φωνάζει: «Θα με δείτε να θηλάζω ή θα σας τινάξω τα μυαλά στον αέρα! Κοιτάξτε ή θα πεθάνετε!» Με άλλα λόγια , ποτέ δεν έχω «αναγκαστεί» να «παρακολουθήσω» μια γυναίκα να θηλάζει. Ο τρόπος που αυτοί οι σεμνότυφοι μιλούν για το θέμα, σε κάνει να σκέφτεσαι ότι κάποιος τους έχει υποχρεώσει να το παρακολουθήσουν χωρίς την θέλησή τους. Προσωπικά, όταν συναντώ μια γυναίκα που θηλάζει, σκέφτομαι, «α, οκ, μια μητέρα θηλάζει το παιδί της. Ωραία, ας συνεχίσω τη δουλειά μου».
3. Τι ακριβώς είναι τόσο προσβλητικό στον θηλασμό; Είναι το πόσο μέρος του μαστού εκτίθεται; Δεν νομίζω, αφού αυτή τη στιγμή, υπάρχουν εκατομμύρια μπαμπάδες εκεί έξω που αφήνουν τις κόρες τους να βγουν από το σπίτι φορώντας ρούχα που έχουν σχεδιαστεί για να αναδείξουν, να εκθέσουν, και προβάλλουν σεξουαλικά αυτό το μέρος του σώματος. Ίσως θα πρέπει να καταδικάσουμε εκείνους και όχι τις μητέρες που κάνουν αυτό για το οποίο ο Θεός τις προόρισε. Αλλά, αν πρέπει να κάνουμε αυτή τη συζήτηση, πόση από αυτή την «απαγορευμένη ζώνη» του μαστού εκτίθεται όταν μια μητέρα έχει ένα παιδί στο στήθος της; Όχι πολλή. Αν η γυναίκα αυτή είναι απλά μια επιδειξίας μπορεί να προκαλέσει πολύ πιο εύκολα φορώντας ένα μπικίνι, ή χιλιάδες άλλα είδη ρούχων που φορούν μερικές γυναίκες στους χώρους εργασίας τους σε καθημερινή βάση.
4. Τι είδους μήνυμα περνάμε όταν λέμε στις μητέρες να κρύβονται σε σκοτεινές γωνίες ή να καλύπτουν το σώμα τους, εάν επιθυμούν να παρέχουν τα φυσικά θρεπτικά συστατικά στους απογόνους τους; Περνάμε αυτό το το μήνυμα: Ο θηλασμός είναι ακαθαρσία, ντροπή, αμηχανία. Απολαμβάνω ιδιαίτερα τους μεγάλους άνδρες που ξαφνικά κάνουν σαν σιχασιάρικα σχολιαρόπαιδα όταν μιλούν για τον θηλασμό: «Μπλιαξ... να το πάρει μακριά από μένα! Είναι αλλόκοτο!»

Θεέ μου. Ωριμάστε άνθρωποι!


πηγη http://www.thetoc.gr 

Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.